Feriepraktik

Wakeboardåkare

Foto: Tomas Arlemo

Är du sugen på att skaffa dig nya erfarenheter och nya kontakter inom arbetslivet i sommar, och möjlighet att tjäna dina egna pengar? I så fall kan du som är folkbokförd i Östersunds kommun söka feriepraktik.

Du som är född 2000-2002 eller inskriven i gymnasieskolan kan söka feriepraktik. Du som är född 2003 och går i nian kan också söka. Du som går i åttan kan söka men erbjuds enbart feriepraktik om det finns plats. De äldre grupperna är prioriterade.

Du kommer att kunna söka feriepraktik under veckorna 8‑10, alltså mellan den 19 februari och den 11 mars 2018.

Nu är sommaren slut

Nu är sommaren slut och därmed också årets feriepraktikperiod. Information om hur du ansöker om feriepraktik inför sommaren 2018 kommer att finnas på denna sida framöver.

Ansökningsperioden för 2018 kommer att vara vecka 8-10.

Perioder

Sommaren är indelad i tre perioder och du har praktik 5 timmar per dag under tre veckor, totalt 75 timmar. Du kan välja mellan följande perioder:

  • Period 1: 18 juni – 6 juli
  • Period 2: 9 juli – 27 juli
  • Period 3: 30 juli – 17 augusti

OBS! En del arbetsplatser har andra perioder.

Mina sidor

När du skickat in din ansökan kommer ett lösenord skickas till din e-postadress. Med lösen­ordet och ditt personnummer kan du logga in på Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du hittar all information om din feriepraktikansökan. På Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du:

  • ändra dina kontakt­uppgifter (om du exempelvis fått ett nytt telefon­nummer). Det är jätteviktigt att vi har rätt uppgifter till dig!
  • hitta information om praktikplatsen och arbetsgivaren som du blivit tilldelad.

Arbetsområden

Det finns nio olika arbetsområden att välja mellan. Du kan välja hur många du vill, men vi kommer endast att erbjuda dig en plats.

 

Barnomsorg

Praktik där du tar hand om barn, exempelvis på en förskola eller på ett fritidshem. Lek och aktiviteter, hjälpa till vid måltider, med mera.

Café, butik och service

Praktik inom servicebranschen inom allt från butik, café till vandrarhem. Du har arbetsuppgifter inom servering,. Du hjälper även till med att packa upp varor, städa, bädda, möta kunder, med mera.

Djurskötsel

Praktik där du hjälper till med djur och stallskötsel, eventuella läger och aktiviteter för besökare.

Fastighetsskötsel och parkarbete

Praktik inom vaktmästeri, verkstad eller trädgårdsskötsel. Exempelvis hjälper du till med målning, städning, reparationer och rensar rabatter.

Ledare, sport och fritid

Praktik där du hjälper till som ledare vid olika aktiviteter för barn och unga inom föreningar, sport eller annan social verksamhet.

Lokalvård

Praktik inom städ där du hjälper till med att rengöra lokaler och andra miljöer samt att ställa föremål i ordning.

Musik, teater och rollspel

Praktik inom antingen musik, teater eller rollspel. Få du plats inom musik kommer du tillsammans med andra att spela musik, och uppträda runt om i kommunen. Får du plats inom teater kommer du tillsammans med andra sätta ihop en teatersföreställning och framföra. Får du plats inom rollspel kommer du tillsammans med andra på Jamtli gestalta en tidsperiod med hjälp av rollspel och förmedla historien till besökare.

Sommarföretagarna

Vill du vara din egen chef, sätta ramarna för ditt eget jobb och gillar du utmaningar? Då är Sommarföretagare din chans. Som sommarföretagare får du stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej". Du kommer lära dig massor om företagsamhet och entreprenörskap på ett garanterat roligt sätt.

Läs mer om Sommarföretagarna på www.jgy.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äldreomsorg

Praktik exempelvis inom hemtjänst eller på vårdboende. Du hjälper till med promenader, läsning, måltider, handla och samtala med dem boende.

När du skickat in din ansökan

Här hittar du information om vad som händer när du skickat in din ansökan.

Så fördelar vi praktikplatserna

Vi försöker tillgodose dina önskemål utifrån de val du gör i ansökan, men vi kan inte garantera att du får plats inom de arbetsområden du sökt.

Ju fler val du gör desto större chans har du att få en plats. Det viktigaste är ändå att du väljer något du är intresserad av och under de praktikperioder du är hemma.

Ändra din ansökan på Mina sidor

Du kan ändra dina val på Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så länge ansökningsperioden pågår. Men efter den 12 mars kan du bara se vad du sökt och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Kolla om du fått någon plats på Mina sidor

I slutet av mars/början på april gör vi den stora matchningen av praktikplatser. Därefter kan du logga in på Mina Sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se om du har fått en praktikplats. Om du har fått en plats kommer arbetsplatsens namn och kontaktuppgifter att stå där.

Om du inte fått någon plats

Har du inte fått något erbjudande i första matchningen/uttagningen står du kvar som sökande till andra matchningen/uttagningen som sker i slutet på april/början på maj.

Skulle du inte heller då få en plats i uttagningen kommer vi att meddela dig detta.

Tacka ja till din praktikplats

Du tackar ja till din praktikplats genom att hämta ditt anställningsavtal hos Arbets­marknads­­enheten på Kyrkgatan 47 i Östersund.

Sista dag för att hämta ut anställningsavtalet var den 12 maj klockan 17.00. Om du inte hämtar det i tid tackar du automatiskt nej till platsen och platsen har går vidare till annan sökande.

 

Tacka nej till din praktikplats

Vill du tacka nej till din praktikplats gör du det via Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vet du redan tidigt att du inte vill ha platsen, tackar du Nej omgående via Mina Sidor eller hör av dig så fort som möjligt till oss på Arbetsmarknadsenheten. På så sätt kan vi ge platsen till någon annan.

OBS! Tackar du nej till platsen kommer vi inte erbjuda dig någon annan plats heller. Vi erbjuder dig endast en praktikplats!

Utdrag ur belastningsregistret för dig som ska arbeta med barn

Du som ska arbeta med barn under din praktikperiod måste enligt lag visa ett utdrag ur belastningsregistret. Arbetsgivaren (din praktikplats) är skyldig att kolla att du har utdraget med dig första praktikdagen (detta enligt Skollagen 2010:800).

I utdraget kommer det stå om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

I samband med att du hämtar ut ditt anställningsavtal får du fylla i en blankett som vi skickar till Rikspolisstyrelsen i Kiruna. Du kommer sedan att få utdraget med posten. Utdraget tar du med dig och visar för din handledare. Kuvertet får vara öppnat. Du kan behålla originalet och din handledare kan ta en kopia.

Förberedelser inför praktiken

Så här förbereder du dig inför praktikperioden.

Du som ska arbeta med barn behöver ha utdraget ur belastningsregistret redo

Du som ska arbeta med barn under din praktikperiod måste enligt lag visa ett utdrag ur belastningsregistret. I samband med att du hämtade ut ditt anställningsavtal fick du fylla i en blankett som vi skickade till Rikspolisstyrelsen i Kiruna. Du kommer inom kort att få utdraget hemskickat med posten.

Utdraget tar du med dig första praktikdagen och visar för din arbetsledare. Kuvertet får då vara öppnat. Du kan behålla originalet och din arbetsledare kan ta en kopia.

Lämna anmälan om bankkonto

Om de är din första feriepraktik hos Östersunds kommun ska du fylla i blanketten ”Anmälan/Ändring av löntagaruppgifter”. Blanketten fick du när du hämtade ut ditt anställningsavtal hos Arbetsmarknadsenheten.

Du fyller i blanketten och lämnar in den till något av Nordeas kontor. Har du konto hos Nordea behöver du inte fylla i blanketten. Det är Nordea som sköter Östersunds kommuns löneutbetalningar. Din lön kommer då direkt in på ditt konto utan kostnad, oavsett vilken bank du har konto i.

Om du inte fyller i blanketten med kontouppgifter kommer din lön istället på en utbetalningsavi. Då får du betala en avgift för att kvittera ut pengarna.

Du som redan haft feriepraktik på Östersunds kommun behöver inte fylla i blanketten om du fortfarande har samma konto som tidigare.

Fyll i blankett om skattebefrielse

Om du har en totalinkomst som är mindre än 18 951 kronor under året kommer du att få fylla i en blankett som gör att du slipper betala skatt för de pengar du tjänar. Blanketten fick du av Arbetsmarknadsenheten när du hämtade ut ditt anställningsavtal.

Kontakta dig handledare

Du ska kontakta din handledare minst 3 veckor före praktiken börjar för att få information om dina arbetstider och behov av eventuella arbetskläder och matlåda.

Du hittar kontaktuppgifter till din handledare på anställningsavtalet. Du kan också logga in på Mina Sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att hitta kontaktuppgifter.

Om du inte kan börja din praktik

Om du av någon anledning inte kan börja din praktik måste du höra av dig till oss på Arbetsmarknadsenheten och till din arbetsplats och meddela detta.

Under praktiken

Bra att känna till under din praktikperiod.

Din lön betalas ut den 25:e

Timlönen för feriepraktik är 57 kronor i timmen. Vi betalar ut din lön den 25:e, månaden efter att din feriepraktik. Avslutar du din praktik tidigt i månaden, kan du få lönen redan samma månad.

Du kan inte få din lön (eller delar av den) utbetald i förskott.

Det är viktigt att din arbetsgivare skickar tjänstgörningsrapporten till Löne- och pensionsservice i tid för att du ska få din lön så snabbt som möjligt. Påminn gärna din handledare att skicka in tjänstgörningsrapporten sista dagen du är på din praktik.

Försäkring under praktikperioden

Du är olycksfallsförsäkrad via Östersunds kommun. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Försäkring under praktikperioden

Du är olycksfallsförsäkrad via Östersunds kommun. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Om du blir sjuk

Blir du sjuk under din feriepraktik ska du sjukanmäla dig till din arbetsplats.

Har du en anställning som är kortare än en månad får du ingen sjukersättning om du blir sjuk under de första två veckorna på arbetsperioden.

Om du vill ha tjänstgöringsintyg efter praktik

Om du vill ha ett tjänstgörningsintyg från din feriepraktik, kontakta oss på Arbets­marknads­enheten så skickar vi ett till dig.

Försäkring under praktikperioden

Du är olycksfallsförsäkrad via Östersunds kommun. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Sidan uppdaterad 2017-09-20