Feriepraktik

Östersunds kommun är duktig på att ordna feripraktik under sommar­lovet till ungdomar. Det visar en jämförelse med andra kommuner av ungefär samma storlek.

Det är oerhört viktigt att du som ung tidigt får komma i kontakt med arbetsmarknaden och får testa på hur det är att jobba. Det ökar ditt nätverk och ger dig referenser och meriter som gör det lättare att söka jobb senare.

Därför vill vi kunna erbjuda feriepraktik till så många som möjligt.

Vem kan söka?

Du som är mellan 15 och 18 år har möjlighet att söka feriepraktik. Det gäller också dig som är äldre men fortfarande är inskriven i gymnasieskolan. Du som går ut årskurs 8 och har sökt praktik erbjuds i mån av plats. Du måste vara folkbokförd i Östersunds kommun.

Arbetsplatser

Feriepraktik finns inom barnomsorg, äldreomsorg, parkarbete, på Jamtli och inom många ideella föreningar och organisationer.

Perioder, arbetstid och lön

Sommaren är indelad i tre perioder och du jobbar under tre veckor och fem timmar per dag. Totalt 75 timmar.

Under sommaren 2016 var perioderna indelade enligt följande:
Period I: 13 juni - 1 juli
Period II: 4 juli - 22 juli
Period III: 25 juli - 12 augusti

Ansökan

Ansökningsperioden pågår under veckorna 8-10, alltså 20 februari till 12 mars 2017. Du kommer då hitta länken till ansökningsformuläret här på denna sida.

Så här går ansökan till

När du angett tre önskemål om arbetsplats ska du se till att du får en bekräftelse på dessa till den e-postadress som du uppgett. Är något fel eller om du vill byta något av önskemålen, kontakta oss. Spara din bekräftelse, eftersom det är ditt "kvitto" på att du sökt sommarjobb. Det kan vara bra att ha om något fel skulle uppstå. När ansöknings­tiden är slut den 13 mars stänger vi ner ansökningsformuläret och inga ansökningar kommer att tas emot efter detta datum. Därefter börjar vårt arbete med att plocka ut och placera er på alla arbetsplatser.

Dina önskemål

I ansökningsformuläret har du angett tre önskemål om arbetsplats. Vi försöker i största möjliga mån att tillgodose dessa önskemål om arbetsplats och period, men vi vill poängtera att det är önskemål och att vi kanske inte lyckas till 100%. Det är oftast fler ungdomar som söker feriepraktik än vi har platser och budget till, så tyvärr kommer vi inte att kunna bereda plats till alla som söker. Chansen att få jobb är större om du inte begränsar dig till bara en period när du fyller i din ansökan.

Uttagning

  • När uttagningen är klar kommer vi att skicka ut ett erbjudande per post till alla ungdomar som fått jobb.
  • Tacka ja genom att hämta ut ditt anställningsbevis på Arbetsmarknadsenheten, Kyrkgatan 47 i Östersund, senast det datum som står på erbjudandet.
  • Hämtar du inte ut anställningsbeviset i tid innebär det att du tackar nej till din plats och arbetet går till annan sökande.

Om du ångrar dig

Vet du redan i tidigt stadium att du inte vill ha något arbete, ber vi dig att höra av dig så fort som möjligt, så att vi kan ge platsen till någon annan som inte fått något arbete i den första uttagningen. Du som inte får ett erbjudande i första omgången står kvar som sökande och vi gör nya anställningar efterhand.

Din e-postadress är viktig

I ansökningsformuläret är det viktigt att du anger rätt e-postadress. Får du ingen bekräftelse till din e-post har din ansökan inte kommit fram till oss! Om detta skulle hända ringer du till oss innan ansökningstiden gått ut, så hjälper vi dig att få in din ansökan i rätt tid.

Idrottsklubbar och medlemsskap

De idrottsklubbar som finns att söka, exempelvis fotbollsklubbar, golfklubbar, ser helst att de som gör feriepraktik hos dem är medlem i klubben. Vid uttagningen till dessa arbetsplatser är det representanter för varje förening som plockar ut ungdomarna.

Sidan uppdaterad 2016-09-21