Krisberedskapsveckan

Under en hel vecka i maj 2017 satte Sveriges alla kommuner fokus på krisbered­skap under den så kallade Krisberedskapsveckan. Den 28 maj 2018 är det dags igen!

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför jobbar Sveriges kommuner med att sätta fokus på krisberedskapsfrågor under denna särskilda vecka.

Under Krisberedskapsveckan sätter vi fokus på vad du själv kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. I hela Sverige pågår olika aktiviteter som handlar om hur du kan förbereda dig inför en situation som vänder din vardag upp och ner.

Om krisen kommer

Någon gång händer det – frågan är bara när. Till exempel kan det bli ett långvarigt ström­avbrott. Då slutar mycket av det vi tar för givet att fungera.

Värmen försvinner. Det blir svårt att laga mat. Inget vatten i kranen. Bankomaterna fungerar inte. Mobilnäten och internet går ned.

Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta medborgare att behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som du är van vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra.

Krisberedskapsveckan 2017 - dag för dag

Måndag: Idag startar nationella krisberedskapsveckan

Idag startar nationella krisberedskapsveckan. Den handlar om hur du kan förbereda dig för till exempel ett långvarigt strömavbrott. Under veckan kommer vi att ge tips på hur du kan öka beredskapen hemma. På fredag summerar vi med en rolig tävling.

Börja med att se den här filmen:

Tisdag: Hur klarar du 72 timmar utan vattenförsörning?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan form av kris är det viktigt att du kan klara dig i 72 timmar. Det kan till exempel handla om att vattenförsörjningen slås ut.

Här får du tips av armbryterskan Heidi Andersson om hur du kan förbereda dig.

Onsdag: Hur klarar du dig 72 timmar utan mat i butikerna?

Klarar du 72 timmar? Du ska vara så pass förberedd att du klarar 72 timmar utan stöd från myndigheter vid en kris. Om transporter inte kan komma fram blir det snabbt tomt i matbutikerna. Har du mat hemma så du klarar dig?

Här får du tips av armbryterskan Heidi Andersson om hur du kan förbereda dig:

Torsdag: Hur klarar du dig 72 timmar utan värme hemma?

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Till exempel om du blev utan ström i flera dagar. Här får du tips om hur du kan förbereda dig. Filmen ingår i en kampanj som sprids i hela Sverige i samband med nationella krisberedskapsveckan.

Fredag: Tävling

Hur förbereder du dig inför en kris? Det är bra att ha en färdig krisberedskapslåda hemma. Här får du en checklista över vad den kan innehålla.

Men du har säkert fler förslag eller kreativa lösningar? Dela med dig av dessa och vinn en vevradio.

Den som både ger ett bra förslag och på ett positivt sätt inspirerar andra till att öka sin beredskap vinner. 

Checklista för din krisberedskapslåda

Ladda ner checklistan som PDF

Lördag: www.72timmar.se

Den här veckan har vi delat tips om hur du klarar dig i 72 timmar med mat, vatten, värme och kommunikation. Vill du veta mer?

Läs på www.72timmar.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

72timmar.se

Söndag: Boktips

Vi avslutar krisberedskapsveckan med några boktips.

  • Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen av Herman Geijer
  • Stjärnklart av Lars Wilderäng
  • Överlevnadsguiden av Richard Johnson
  • Överlevnadshandboken av John Wiseman

Fler boktips kan du få på biblioteken.

Omslag på krisberedskapsböcker

Fakta

Bakom Krisberedskapsveckan står MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som genomför veckan tillsammans med länsstyrelserna och landets kommuner. I Jämtlands län samarbetar alla kommuner och länsstyrelsen för att genomföra veckan samordnat och effektivt.

Sidan uppdaterad 2018-02-06