Publicerad 2017-03-13

Här formas framtidens kulturskola

Kultur för barn och unga står i fokus när Östersund står som värd för årets upplaga av Kulturskolerådets rikskonferens. Konferensen är årets viktigaste branschträff för den som arbetar med musik- och kulturskolor eller andra former av ungas kulturutövande, och det är här framtidens kulturskola formas.

- Vi ser fram mot detta och vi är jätteglada över att få till ett sådant bra samarbete med Östersunds kommun och Kulturskola kring den här träffen. Det är roligt att människor från hela landet får möjlighet att se staden och ta del av Östersunds kulturliv, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.

340 personer från tre olika länder deltar, vilket är ett rekord. På konferensen kommer deltagarna bland annat att bjudas på ny kunskap, erfarenhetsutbyten och samtal om kulturskolans roll i dag och i framtiden.

Under konferensen kommer det vara stort fokus på Kulturskoleutredningen som staten nyligen har genomfört, och de förslag Kulturskolerådet och andra aktörer lägger på en ny statlig politik för kulturskolan.

Temat för årets konferens är inkludering och breddat deltagande.

- Det här året lyfter vi fram film och media. Vi försöker visa på bredden, att det finns mer än musik i Kulturskolan. Därför har vi bland annat bjudit in dokumentärfilmaren Malin Andersson som brinner för den konstformen, säger Jenny Ramnér, projektkoordinator vid Kulturskolerådet.

Flera kända namn kommer att finnas på plats under konferensen och i anslutning till deras framträdanden kommer det att finnas möjlighet till intervju. Bland annat deltar följande personer:

• Tobias Karlsson, känd från bland annat TV4:s dansprogram Let's Dance.

• Emir Selimi, en av grundarna av Unga Romer och Save The Roma Children.

• Malin Andersson, som regisserat långfilmsdokumentären Blodssystrar från 2015.

Rikskonferensen äger rum på Storsjöteatern 15-17 mars. Media är välkomna att bevaka hela eller delar av arrangemanget.

Hela programmet för Kulturskolerådets rikskonferens 2017.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frida Landgren, chef för Östersunds kulturskola, Tel. 072-549 56 36

Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet, Tel. 070-671 79 46