Sortera - Det känns rätt

Varje år samlas stora mängder sorterat avfall in som materialåtervinns och blir nya produkter. Det spar både råvaror och energi och minskar utsläppen av växthusgaser.

Enligt Renhållningsordningen ska alla som bor i, arbetar i, studerar i eller besöker Östersund sortera sina sopor.

Sopsorteringsguiden för hushållen

delas ut gratis i rådhusets reception och på våra återvinningscentraler. Du kan också ladda hem den här: SopsorteringsguidenPDF

I den tryckta sopsorteringsguiden finns en kort lista A - Ö med de mest svårsorterade soporna. Fler sopor finns med i vår sopsorteringsguide A - Ö här på webplatsen

Tecknad bild av matavfall

Miljöfarligt avfall

Viktigast är att Miljöfarligt avfall som elektronik och kemikalier sorteras ut. Sådant avfall innehåller ämnen som är farliga för människors hälsa och miljön. Miljöfarligt avfall är till exempel överbliven målarfärg, lösningsmedel, kemikalier, olja, lågenergi- och glödlampor samt elektronik - allt med sladd eller batteri. Det kan du själv ta med till någon av våra återvinningscentraler.

I några större livsmedelsbutiker finns miljöskåp för Batterier, Lågenergi- & glödlampor, Elektronik, Färg, smink & kemikalier samt Lysrör. De butiker som har miljöskåp idag är Coop Forum i Lillänge, ICA Kvantum i Odenskog, ICA Supermarket Valhalla på Frösön och Willys på Söder.

Köper du en ny elpryl kan du lämna din gamla hos återförsäljaren. De tar också emot batterier. El-giganten tar emot allt elskrot, ljuskällor och batterier oavsett om du handlar i butiken eller inte.

Många flerbostadshus har en röd låda för Miljöfarligt avfall i soprummet. Där kan du slänga smått Miljöfarligt avfall som batterier, glödlampor, mindre elprylar samt enstaka färgburkar och kosmetika - bara det ryms i lådan. Bilbatterier får man emellertid inte slänga här (de är för tunga och blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal).

Trasiga lampor och kvicksilver

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsa och miljö. Kemikalieinspektionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster informerar hur du ska göra om en sådan ljuskälla går sönder.

Batterier

Alla vanliga småbatterier ska sorteras som miljöfarligt. Inbyggda batterier finns i allt från spelande gratulationskort och pratande nallebjörnar till eltandborstar och skruvdragare och de ska du också sortera som Miljöfarligt avfall - se ovan. Inlämningsställen för batterier hittar du på Batteriåtervinningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilbatterier lämnar du in till återförsäljaren när du köper nytt men vi tar också emot det från privatpersoner på återvinningscentralerna. OBS! Bilbatterier får du ej lägga i röda lådan i soprummet.

Läkemedel och sprutspetsar

Överblivna läkemedel ska inte spolas ned i toaletten eller slängas i soporna, utan de ska lämnas in på ett apotek. Kanyler lämnar du på ett apotek i särskilda kanylburkar som apoteken tillhandahåller.

Tecknade bilder på förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar

Förpackningar och tidningar

Alla förpackningar av papper, plast (även mjukplast), glas och metall ska sorteras ut och läggas antingen i rätt kärl i ert soprum eller lämnas till en återvinningsstation. Där lämnar du också tidningar och papper.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI:s) entreprenör i stan som sköter insamlingen från soprummen och ansvarar för Återvinningsstationerna. På FTI:s webplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om hur du sorterar förpackningar, papper och tidningar.

Stora förpackningar

Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containers som exempelvis stora hinkar och dunkar av plast, frigolitskal samt kartonger av wellpapp kan du lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Ensilageplast

Svensk Ensilageplast Retur AB - SvepReturlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tar emot och återvinner ensilageplast. Har du små mängder - fråga försäljaren av hö om inte den kan ta tillbaka plasten.

Tecknad bild på matrester, kaffefilter och snittblommor

Matavfall

Alla matrester samt blomskräp och djuströ av cellulosa kan du lägga i egen kompost eller i kompostkärlet hemma. Kompostkorg och komposterbara påsar får du gratis på Återvinningscentralerna och i Rådhusets reception. OBS! Blomjord samt trädgårdsavfall får du inte lägga i kompostkärlet.

Tecknad bild på sopor som ska gå till förbränning, t ex dammsugarpåse, keps, kuvert, diskborste, nappflaska, fimpar, gummihandske, skor, CD-skiva med fodral

Sopor till förbränning - plast, papper, textil, gummi, trä

I soppåsen lägger du Sopor till förbränning (hette förut Brännbart). Inga förpackningar ska slängas här förutom de som är mycket kladdiga. Blöjor, kuvert, leksaker av plast eller trä, pennor, och trasiga strumpor är exempel på Sopor till förbränning.

Tecknad bild på sopor som ska läggas på soptippen; spegel, dricksglas, glastillbringare, blomkrukor av lera, porslinsföremål, säkringar

Sopor till soptipp - glas, porslin

Den lilla mängd avfall som ej går att återvinna varken till nya produkter eller till energi och som är ofarligt för miljön ska till soptippen (heter också Deponiavfall eller Restavfall). Det är i stort sett bara glas (inga glasburkar eller glasflaskor), porslin och keramik: dricksglas, fönsterglas, porslin, säkringar och stålull. I soprum kan det finnas ett kärl för Sopor till soptipp. Annars ska det till en återvinningscentral.

Stora, tunga sopor - grovsopor

Hela och rena grejer som kan återanvändas; t.ex. byrå, skidor, kläder, trehjuling,fågelbur, krus

Innan du slänger; kan grejerna komma till nytta?

Möbler, kläder, fritidsutrustning, husgeråd - är de hela och rena; ge dem chansen till ett nytt liv. Enklast är att skänka till en biståndsorganisation, de kan komma och hämta större mängder. Läs mer om biståndsorganisationerna i Östersund

Tecknad bild på stora, tunga sopor t.ex. säng, slalompjäxor, matta, korgstol, hylla, trehjuling.

Trasiga och smutsiga grovsopor

Stora och tunga sopor som ej går ner i soppåsen av metall, trä, plast, papper, textil, glas, porslin, mineralull och gips sorterar du och tar med till närmaste återvinningscentral. Hemelektronik och vitvaror är miljöfarligt och ska också lämnas på en återvinningscentral.

I en del flerbostadshus finns grovsoprum där du kan lämna dina stora och tunga sopor.

Du kan också beställa hämtning av stora, tunga sopor.

Sidan uppdaterad 2016-11-28