Sopor i flerbostadshus

Alla flerbostadshus ska ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. I abonnemanget ingår hämtning av Sopor till förbränning och Matavfall. Har ni kärl för Sopor till soptipp (Rest-/Deponiavfall) eller röd låda för Miljöfarligt avfall hämtar vi det också. I abonnemanget ingår också kostnadsfria kompostkorgar och kompostpåsar samt tillgång till våra kostnadsfria återvinningscentraler i Odenskog, Lit och Brunflo.
Förpackningar och tidningar hämtas av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör.

Sopsortering och sophämtning i flerbostadshus

Detta hämtar vi:

Vi hämtar Sopor till förbränning och Matavfall. Har ni kärl för Miljöfarligt avfall och Sopor till soptipp (Rest-/Deponiavfall) tömmer vi dem också och vi hämtar även tunga och skrymmande sopor - grovsopor, om det ingår i ert abonnemang.

Sopor till förbränning (Brännbart)

Det kan vara blöjor, diskborstar, förpackningar - kladdiga, pennor, plastleksaker, kläder, skor.

Matavfall

Till exempel matrester, kaffefilter och thépåsar, djurströ (cellulosa), blommor, hushållspapper och servetter

Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er!

Miljöfarligt avfall

Allt miljöfarligt som ryms i den röda lådan; till exempel batterier - ej bilbatterier, elektronik - smått, färgburkar, glödlampor, kemikalier, olja etc - i väl uppmärkt förpackning, sminkrester, termometrar

Har ni ingen röd låda för Miljöfarligt avfall?

Vi tillhandahåller en röd plastback för ert miljöfarliga avfall som vi tömmer regelbundet. Och det kostar inget extra! Men den ska stå på en hylla i ett låst utrymme. Saknar ni röd låda...

Sopor till soptipp

Heter också Deponiavfall eller Restavfall och är mest bara dricksglas, spegelglas, elsäkringar, keramik, porslin, stålull

Stora och tunga sopor - Grovsopor

Sopor som inte ryms i en vanlig soppåse ska också sorteras.

Stora och tunga sopor ska aldrig ställas i det vanliga soprummet om inte en speciell plats finns anvisad där för grovsopor. En del flerbostadshus har grovsoprum där du kan ställa sådant. Eller varför inte ge bort till en biståndsorganisation? De kan komma och hämta. Läs mer om återbruk och bistånd

Allt är inte grovsopor. Vi hämtar till exempel inte byggavfall eller bildelar. I grovsoprummet får du ställa:

 • Möbler
 • Textilier - förpackade eller ihopbuntade
 • Fritidsutrustning

Om ert flerbostadshus har hämtning av Miljöfarligt avfall kan du även ställa dit:

 • Vitvaror
 • Hemelektronik

Er fastighetsansvarige vet vad som får ställas i ert grovsoprum.

Julgranen, påskriset och jorden från balkonglådan

ska inte kastas i kompostkärlet. Vad gör ni med sånt? Jorden kan man lägga under buskarna på gården och julgranar samlas kanske ihop för gemensam transport. Fastighetsansvarige har säkert en bra lösning.

Välsorterat, snyggt och prydligt

Ett soprum ska vara snyggt och prydligt med sorterade sopor i lagom stora kärl. Då blir det trevligare för er att lämna sopor och för oss att hämta. Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er! Förpackningar och tidningar samt Miljöfarligt avfall och Sopor till soptipp (utom stickande och skärande avfall) ska läggas löst i kärlen. Är ordningen för dålig kommer vi att höra av oss. Det kan handla om

 • Sopor på golvet
 • Överfulla kärl
 • Felsorterade sopor
 • Dålig snöröjning och sandning

Rena sopkärl

Rena sopkärl gör soprummet trevligare och i rena kärl fryser inte soporna fast lika lätt på vintern. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att kärlen är rena. Tidigare kunde Renhållning erbjuda kärltvätt men av praktiska skäl kan vi inte det längre.

Tvätta kärlen på egen tomt men håll till på grus eller gräs. Om du håller till på asfalterad yta spolas tvättvattnet via dagvattenledingar direkt ut i Storsjön eller annat närliggande vattendrag.

Kompostkorgar och kompostpåsar

En kompostkorg med två rullar kompostpåsar

Komposterbara påsar för Matavfall

Hushållen i Östersunds kommun får gratis kompostkorg och kompostpåsar.
Läs mer om kompostpåsar

Beställ utkörning av korgar, påsar och sopsorteringsguider - en service enbart till flerbostadshus

Behöver ni större mängder kompostpåsar, kompostkorgar eller sopsorteringsguider till ert flerbostadshus kör vi ut det till er kostnadsfritt.

Observera att det är bara fastighetsansvariga för flerbostadshus som får beställa leverans.

Beställ kompostpåsar m.m. härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sortera mer och spara pengar!

För Sopor till förbränning betalar ni per hämtning. Varje tömning registreras och ni betalar sedan bara för det antal tömningar som vi utfört hos er. Har ni flera kärl för Sopor till förbränning kan ni spara pengar så här:

 • Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall
 • Se till att fylla ett kärl för Sopor till förbränning i taget

Då förblir kanske ett kärl för Sopor till förbränning tomt och det tar vi inte ut någon hämtningsavgift för.

Soprums-make over

Hur ser det ut i ert soprum eller på er uppställningsplats för sopkärl?  Finns det skyltar, låda för Miljöfarligt avfall och bra belysning? Varför inte göra en genomgång och uppfräschning - en soprumsmakeover?

Tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör här i Östersund erbjuder vi ett stort och ett litet make over-paket för soprum i flerbostadshus. Oftast räcker det med att sätta upp nya skyltar och dela ut information till boende, men ibland kan det behövas en rejäl genomgång av soprummets funktionalitet.  

Mini make over

Behövs det bara en liten uppfräschning? Vi ger råd via telefon eller e-post. Vi skickar skyltar och dekaler och alla boende får Sopsorteringsguiden samt anpassad information om just ert soprum.

Total make over

Vi kommer på besök i soprummet och ger råd om exempelvis ombyggnation, kärldimensionering och belysning. Vi sätter upp skyltar och dekaler. Alla boende får en Sorteringsguide samt anpassad information just för er sophantering. Vi erbjuder också en informationskväll om sopsortering för alla boende.

OBS! Det är bara fastighetsägare eller ansvarig på ägarens uppdrag som kan beställa en soprums-make over.

Kontakta oss för en soprums-make over!

Tips: Sopsortering i tvättstugan

Sorterar ni soporna i tvättstugan? Det mest som uppstår i en tvättstuga är tomma tvättmedelsförpackningar. Men det är inte så lätt att sortera om där bara finns en sopsäck för alla slags sopor.

En tunna för pappersförpackningar och en för plastförpackningar löser problemet. För luddet från torktumlaren och en eller annan vilsekommen strumpa som ska gå till förbränning, behövs bara en liten papperskorg.

Sätt upp sorteringsbyttorna på väggen eller se till att de går på hjul så blir det lättstädat också.

Sidan uppdaterad 2017-04-28