Avfall och återvinning

Här finns information om avfall och återvinning för hushållen. Bor du i villa eller lägenhet? Eller gäller det ditt fritidshus? Allt om sop­hämt­ningen hos dig hittar du här.

Är du på jobbet? Information om sop­hant­e­ring i företag och verksamheter finns under Avfall och återvinning - företag.

Ibland får vi problem med helgdagar, sopbilar eller väderlek. Läs om störningar eller ändringar i sophämtningen eller åter­vinningscentralernas öppettider nedan samt under Servicemeddelanden

Planeten jorden brinner med texten "Allting brinner" Klicka på bilden och läs mer

"Allting brinner" är en vanlig kommentar när vi pratar om vikten av att sortera sopor. Klicka på bilden och läs mer om sambandet mellan sopsortering och råvaror, energi, växthusgaser och pengar.

Kompostkorg och kompostpåsar

En kompostkorg med två rullar kompostpåsar

Den kompostkorg och de kompostpåsar du behöver hemma kan du hämta kostnadsfritt på återvinningscentralerna i Odenskog, Lit och Brunflo samt på Rådhuset. Du betalar utrustningen via grundavgiften (hyr du din bostad betalar du grundavgiften via hyran).

Du får bara använda komposterbara påsar till ditt matavfall. De ska vara certifierade; d.v.s. ha märkningen EN 13432. Om dina påsar tar slut; använd inte vanliga plastpåsar utan ta hellre papperspåsar.

Komposterbara påsar

Påsarna vi lämnar ut är anpassade till kompostkorgen och rymmer 8 liter. De finns på rulle med 80 påsar i varje rulle. Påsarna är certifierat komposterbara och hållbarheten är begränsad till ett år, sedan blir påsarna spröda och spricker. Därför är det en dålig idé att samla rullar på hög där hemma. En årsförbrukning för ett normalhushåll beräknas till två rullar. Tillverkningsdatum (4 siffror: vecka och år) står på påsarna.

(Det går att pigga upp gamla påsar så de blir som nya igen: Doppa rullen i vatten, skaka av och låt torka.)

De komposterbara påsarna kan variera i färg men det har inget med ålder att göra. De görs av majsstärkelse som är ett naturmaterial med en naturlig färgvariation.

Fastfruset i kompostkärlet

Vintertid kan matavfallet frysa fast i kompostkärlet vilket gör att kärlet ej går att tömma eller att det bara töms till hälften. Detta undviker du genom att

  • Skura kärlet rent invändigt på höstkanten
  • Lägga lite tidningspapper i botten på kärlet
  • Slänga mer hushållspapper och servietter i kompostkorgen
  • Kyla ned kompostpåsen på vintern (ställ ut den på en tidning) innan du lägger den i kompostkärlet

Insamlingspersonalen brukar skaka kärlen några extra gånger vid tömning men de har ingen möjlighet att hacka loss fastfruset matavfall.

Inget lock på kompostkorgen

Många vill ha ett lock på kompostkorgen för att förhindra lukt och flugor men då blir det för fuktigt och påsen riskerar att lösas upp innan du slängt den. Använd inte lock - byt påse ofta istället.

Beställ kompostpåsar

Fastighetsägare till flerbostadshus och bostadsrättsföreningar kan få större mängder kompostpåsar och kompostkorgar levererade till fastigheten.
Läs mer om vår service till flerbostadshus

Beställ hämtning av stora, tunga sopor - grovsopor

Grovsopor: en cykel, en korgstol, en hylla, en resårmadrass, ett täcke och en matta

En service enbart till hushållen

Här kan du beställa hämtning av stora och tunga sopor. Avfall Återvinning hämtar grovsopor:

  • Möbler
  • Fritidsutrustning
  • Textilier - förpackade eller ihopbuntade

inom 5 arbetsdagar.

Stort och tungt miljöfarligt:

  • Vitvaror
  • Hemelektronik

hämtar vi inom 3 arbetsdagar.

OBS! Det är bara fastighetsägare som får beställa hämtning, eller fastighetsansvarig på fastighetsägarens uppdrag. Bor du i lägenhet? Tag kontakt med din hyresvärd.

Vi hämtar också latrintunnor

Ge bort istället för att slänga

Är grejerna hela och rena kan de göra nytta istället. Skänk dem till en biståndsorganisation. De kommer också och hämtar möbler, husgeråd och kläder.
Kontaktuppgifter till biståndsorganisationer.

Inför hämtning

Ställ ut soporna på lämpligt ställe där vi kan stanna med vår bil. Observera att vi, av arbetsmiljöskäl, inte tar på oss att bära soporna i trappor eller fram till farbar väg. Bunta ihop textilierna så de blir lätta att hantera.

AvgiFramkörningsavgift 300 kr

Priser inom parantes är exkl. moms 25 %

Hämtningsavgifter:

Grovsopor <5m³

350 (296) kr

Grovsopor 5 - 10 m³

700 (593,60) kr

Vitvaror, hemelektronik - pris/styck

50 (40) kr

Vad och hur mycket?

Det är viktigt att du noga anger vad vi ska hämta. Av säkerhetsskäl är det inte samma bil som kör grovsopor som vitvaror och hemelektronik (som klassas som Farligt avfall). Ange också mängden sopor.
Beställ hämtning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring kommunens kundcenter.

Sophämtning vid storhelger

Oftast hämtar vi sopor ändå men vid vissa storhelger byter vi hämtdagar så att vår personal också kan vara ledig samtidigt som vi försöker ge så bra service som möjligt.

Helger under 2017

Påskhelgen

Långfredag 14 april och Annandag påsk måndag 17 april:
Sophämtning som vanligt.

Valborg och Första maj

Måndag 1 maj: Sophämtning som vanligt.

Kristi himmelsfärdshelgen

Kristi himmelsfärdsdag torsdag 25 maj och klämfredagen 26 maj:
Sophämtning som vanligt.

Nationaldagen

Tisdag 6 juni: Sophämtning som vanligt.

Midsommar

Ingen sophämtning på midsommarafton 23 juni. Villahushåll som har ordnarie sophämtning fredagar; udda vecka får soporna hämtade på torsdagen den 22 juni. Flerbostadshus och verksamheter får soporna hämtade under senare delen av midsommarveckan.

Allhelgonahelgen

Allhelgonaafton den 3 november: Sophämtning som vanligt.

Jul och nyår

Juldagen måndag den 25 december: Ingen sophämtning - vi hämtar istället lördag den 23 december.
Annandag jul tisdag den 26 december: Sophämtning som vanligt.
Nyårsdagen måndag den 1 januari: Ingen sophämtning - vi hämtar istället lördag den 30 december.
Trettondagsafton fredag den 5 januari: Sophämtning som vanligt.

______________________

Om röda dagar eller helgaftnar infaller måndag till fredag är grundregeln att vi hämtar sopor som på en vanlig vardag. Undantagna är midsommarafton, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Fakturan för VA, sopor och slam­tömning

Är du kund hos Vatten Östersund och Avfall Återvinning får du en gemensam faktura med alla avgifter för sopor, slam, vatten och avlopp.

Läs mer om fakturan för VA, sopor och slamtömning

Vi hör av oss om nåt krånglar

En mobil med sms:et "Detta är ett meddelande från Östersunds kommun. Just nu har vi problem med..."

Om vi inte kan hämta dina sopor har vi möjlighet att skicka ett SMS till dig eller lämna ett röstmeddelande via din fasta telefon.

Om utebliven sophämtning

Med denna tjänst hör vi av oss till dig om sopbilen inte kommer fram t.ex. på grund av halka eller hinder i vägen. Du får även reda på om det inträffar störningar i vattenleveransen eftersom Vatten Östersund använder sig av samma tjänst.

Bara för relevant information

Telefonnumren får vi från ett register som vi får tillgång till via vår leverantör av tjänsten UMS - Unified Messaging Systems. Det är en geografiskt kodad adressdatabas över alla registrerade fasta telefoner till hushåll och företag, samt mobiltelefonnummer som är registrerade på personer över 16 år i hushållen inom det aktuella området där störningarna uppstått. Uppgifterna i det registret kommer vi inte att använda i något annat syfte än att lämna relevant information från kommunen och vi lämnar vi inte ut uppgifterna till någon annan.

Finns ditt telefonnummer med?

Alla registrerade fasta telefoner till hushåll och företag, samt mobiltelefonnummer som är registrerade på personer i hushållen över 16 år finns med i registret.
Du kan kontrollera att dina uppgifter stämmer, lägga till fler telefonnummer och adresser eller ta bort uppgifter genom att följa länken nedan.
Mina kontaktuppgifter för UMS Varningsservicelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du problem med att kontrollera eller lägga in dina kontaktuppgifter; kontakta kommunens Kundcenter så hjälper dom dig.

Sidan uppdaterad 2017-12-21