Förälder Östersund

Föräldrautbildning

Genom Förälder Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster får du möjlighet att utveckla din roll som förälder, lära dig nya färdigheter och dela erfarenheter med andra föräldrar.

Vi erbjuder regelbundet föräldragrupper, föreläsningar, workshops och studiecirklar utifrån olika aktuella ämnen. Samarbete sker med lokala studieförbund och andra aktörer.

 

Kursutbud

Alla Barn i Centrum (ABC)

Ditt viktigaste möte - mötet med ditt barn

ABC-kursen är till för alla föräldrar som vill utvecklas i sitt föräldraskap och består av fyra gruppträffar kring varsitt tema. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare.

Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla, hur man kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer.

ABC är kostnadsfritt för dig som är förälder i Östersunds kommun och vänder sig till alla föräldrar med barn 3-12 år.

Förälder Östersunds hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om ABC och anmäla dig till grupper

Läs mer om ABC på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röster från några deltagare som gått ABC-kursen
"Bra att reflektera över sitt föräldraskap"
"BRA med mycket diskussion, ett enkelt sätt att påminnas om de viktiga valen man gör i vardagen"
"Fick några tips som ska bli roligt att prova hemma"

Komet

Förbättra kommunikationen med ditt barn! Det är vanligt att det blir konflikter mellan föräldrar och barn eller mellan syskon. Ibland kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska hantera det.

Komet är ett utbildningsprogram för dig som vill hitta fram till en bättre kommunikation och minska bråk och konflikter med ditt barn.

Utbildningen sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och två gruppledare. Träffarna bygger på aktivt deltagande och innehåller mycket exempel, diskussioner och idéer för hur man kan bemöta sitt barn.
Innehållet är inriktat på att se möjligheter och lösningar och du får du med dig konkreta förslag och övningar att pröva hemma. Under kursen är det ett barn i familjen som är i fokus, det barn som det är mest konflikter omkring.

För att kunna delta i Kometkurserna måste du bo i Östersunds kommun.
Kurserna är kostnadsfria.
Vi ser helst att båda föräldrarna deltar i kursen.

Grupperna startar kontinuerligt, 1-2 gånger per termin.
Väntelista finns eftersom efterfrågan ibland är större än antalet platser.

Varje familj som gjort intresseanmälan kontaktas för en kortare intervju.
Syftet är att både vi och familjen ska kunna ta ställning till om Komet är rätt för dem. Vår ambition är att alla familjer som är i behov av Komet skall erbjudas plats inom rimlig tid.

Det finns två olika Kometkurser

Föräldrar till barn i åldern 3-11 år består kursen av 11 träffar på 2,5 timme.
Nya kurser sker höstterminen 2017.
För mer information, kontakta
Catrin Högberg
073-275 10 42
E-post

Föräldrar till barn i åldern 12-18 år består kursen av 9 träffar på 2,5 timme.
Nya kurser sker höstterminen 2017.
För mer information, kontakta
Stefan Edlund
073-275 14 30
E-post

Inger Selinder
070-580 99 65
E-post

Så här anmäler du dig

Då efterfrågan är stor finns ett kösystem. Intresseanmälan görs enklast via formulär som läggs ut på denna sida innan kursstart. Vi intervjuar alla som söker och därefter får man besked om plats.
Anmäl dig här:
Komet 3-11 årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Komet 12-18 årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägledande samspel (ICDP) - Föräldrakurs för dig med barn 0-5 år

Lär dig mer om dig själv och ditt barn!
Att vara förälder till ett barn i den här åldern är både roligt och krävande. Barnet utforskar världen och prövar sin egen vilja i de olika vardagssituation­erna, till exempel mat och sömn. Det kan vara svårt och veta hur man ska göra.

Kanske funderar du över; När och hur ska jag sätta gränser? Hur följsam ska jag vara? Hur mycket ska barnet få styra?

Vägledande samspel utgår från den unika relation som just du och ditt barn har. Syftet är att öka förmågan att förstå och respektera varandra genom att utveckla lyhördhet och empati.

Kursen är kostnadsfri och genomförs i grupp tillsammans med andra föräldrar och två gruppledare. Totalt omfattar kursen 4 träffar.

Kursstart: 30 januari 2017, kl. 18-20.
Ledare: Magnus Skoglund och Camilla Wiktorsson Sand.

Anmäl dig härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Önskar du mer information om kursen kontakta:
Sebastian Sehlén
072-531 79 15

"Lita på din tonåring?!"

Det finns hur många böcker och bloggar som helst som är beredda att ge goda råd om hur man som förälder ska ”ta sig igenom” tonårstiden. Men vad är egentligen sanning i det vi läser om tonåringar och deras villkor?

Nu erbjuder Föräldrastöd Östersund en cirkel för dig som tonårsförälder! Deltagandet är kostnadsfritt för dig i Östersunds kommun.
I studiecirkeln tar vi bland annat upp: vad innebär tonårstiden för risker och möjligheter till kontakt och utveckling? Hur ser det ut för dig i din familj?

Tillsammans med gruppledaren kommer vi att beröra ämnen som:
En annorlunda föräldraroll?
Datorspel och sociala medier
Skola
Alkohol och droger
Cirkeln består av tre träffar förlagda varannan vecka.

Nästa kursstart: 25 april 2017. Ledare: Robert Ingvarsson och Catrin Högberg

Mer information om studiecirkelnPDF

Här gör du din intresseanmälan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster(även till kommande grupper - ej bindande)

För frågor m m, kontakta Robert Ingvarsson, 076-106 1063,
Catrin Högberg 073-275 10 42

PREP - Verktyg för varaktig kärlek

PREP (Prevention and Relationship Enhancement Program) utgår från att par kan lära sig mer konstruktiva tankemönster, kommunikationsformer och metoder för konflikthantering. Dessa kan hjälpa dem att utveckla ett gott förhållande eller förhindra att förhållandet utvecklas negativt.

Som förälder kan du ha nytta av PREP. En positiv relation mellan vuxna i familjen bidrar till en god uppväxtmiljö för barnen.

Läs mer om PREPlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kan du förvänta dig av oss?

I vår servicedeklaration beskriver vi vad du som medborgare kan förvänta dig av oss. Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Sidan uppdaterad 2017-01-23